The World‘s Number 1 in Sports Retailing.

Katero vrsto naprave izbrati za domačo rekreacijo?

Sobno kolo

Opremljanje domačega fitnesa se pogosto začne prav s sobnim kolesom. Ta naprava se odlikuje s svojo široko uporabnostjo. Primerna je tako za občasne rekreativce kot tudi za resne športne navdušence z jasno zastavljenimi športnimi cilji. Če imamo v domačem fitnes studiu več naprav, je sobno kolo odličen pripomoček za ogrevanje pred in ohlajevanje po vadbi.

Sobno kolo v glavnem omogoča aerobni način vadbe, se pravi, da je odličen za kurjenje maščob, zniževanje telesne teže in krepritev srčno-žilnega sistema. Poleg tega pa na sobnem kolesu lahko izvajamo tudi različne specifične oblike treninga moči, kar še povečuje njegovo vsestranskost.
 

Eliptični ternažerji
 

Vadba na eliptičnem ternažerju je na prvi pogled nekakšna kombinacija teka in kolesarjenja. Poteka v takorekoč lebdečem položaju, zaradi česar je izjemno prijazna do sklepov in okostja. S pomočjo teh naprav je pri vadbi možno posnemati različne oblike gibanja, kot so hoja po stopnicah, hitra hoja in tek in tek na smučeh.

Vadba na eliptičnem ternažerju je izjemno celostna, saj aktivira celotno telo. Na teh napravah je možno izvajati vaje za mišice nog in zadnjice, hkrati pa so odlične za krepitev mišic zgornjega dela telesa od rok in ramenskega obroča do hrbtnih, prsnih in tebušnih mišic.

Vadba na eliptičnem ternažerju ima tako aerobne kot anaerobne učinke.  Je izjemno učinkovita pri zmanjševanju telesne teže, krepritvi srčne mišice, zmanjševanju srčnega utripa. Odlična je tudi za izboljševanje napetosti tkiva, povečevanje moči v rokah in nogah, izboljševanje krvnega obroka skozi mišice, povečevanje dihalne sposobnosti in oblikovanje prsnega koša. Prav zaradi tega so eliptični ternažerji izjemno priporočljivi za manj zahtevne rekreativce, ki iščejo celovito vadbo, ki jo lahko izvajajo v domačem okolju.

Tekalna steza

Ob pogledu na tekalno stezo se marsikomu kar samo po sebi zastavi vprašanje: "Zakaj bi tekel na tej napravi in ne zunaj, v naravi, na svežem zraku?" No, vprašanje je vsekakor na mestu, saj je tek res eden izmed tistih športov, s katerim se lahko ukvarjamo takorekoč ob vsakem vremenu, letnem času in delu dneva.

A vendarle ima tudi tek na tekalni stezi kar nekaj prednosti, ki sploh niso zanemarljive. Recimo, da ste navdušen tekač, ki pa ima zahtevno službo, ki zahteva, da greste od doma zgodaj zjutraj in se vrnete šele zvečer. Delovene obveznosti vam enostavno ne dopuščajo rednega ukvarjanja z vašim najljubšim športom. Ko k temu dodate še družinske obveznosti in nepredvidljivo vremensko napoved, je problem še večji.

Tekalna steza v trenutku izniči vse te tegobe. Z njeno pomočjo se je možno treningu teka posvetiti, ko na koncu dneva opravite z vsemi obveznostmi, takrat vam je vseeno, če je zunaj tema, če dežuje ali sneži. Obujete si tekaške copate in nenazadnje lahko tečete v lastni dnevni sobi, poslušate glasbo ali gledate film po televiziji.