The World‘s Number 1 in Sports Retailing.

Kolesarji so pri navijanju pedalov izpostavljeni vročini in vetru, pogosto jih ujamejo tudi dežne kaplje. Zato mora biti njihova garderoba kos vsem precej različnim vremenskim razmeram. Poleg tega pa mora nuditi tudi izdatno mero udobja. Kolesarji še bolj kot tekači prisegajo na tehnične materiale. Možnost prehlada in revme je na kolesu še precej večja kot pri teku. Zato je še toliko bolj pomembno, da so kolesarska oblačila izdelana iz materialov, ki izničujejo vplive vetra in se hitro sušijo. 

KOLESARSKE HLAČE

Posebne, za kolesarjenje namenjene hlače, so zagotovo najpomembnejši kos kolesarske garderobe. Kolesarske pajke imajo med nogama posebno oblazinjenje, ki mu v kolesarskem žargonu pravimo jelenova koža. Ta oznaka izvira še iz časov, ko so del, ki je ščitil mednožje dejansko izdelovali iz jelenove kože. Dandnašnji so to nadomestili sodobni materiali, ki so prijetno na dotik in ponujajo posebno antibakterijsko zaščito. Bistvo tega najpomembnejšega dela kolesarskih hlač je v tem, da je izdelan iz enega kosa, kar pomeni, da nima nikakršnega robu, ki bi kakorkoli dražil kožo. Na tan način nam bo na kolesu udobno tudi, ko bomo v sedlu več ur. Kolesarske pajkice so na voljo tako za ženske kot za moške. Na njih prisegajo tako cestni kolesarji kot gorski kolesarji, ki si preko njih potegnejo nekoliko bolj ohlapne kratke hlače. Pajkice obstajajo v dveh različicah - z naramnicami in brez njih. Modeli z naramnicami so še posebej uporabni v pomladanskih in jesenskih mesecih, ko ledvenemu delu nudijo dodatno termično zaščito in so odlično sredstvo za preprečevanje revme.

 

KOLESARSKE MAJICE

Tudi navidez preprosto oblačilo kot je kolesarska majica ima kar nekaj posebnih značilnosti. Pomembno je, da je oprijeta. Na ta način omogoča dobro sušenje, predvsem pa se povečuje aerodinamiko, ki je na kolesu še kako pomembna. Kar pomislite, kako zoprno je navijanje pedal proti vetru, še posebej če za namenček plapola še majica in nas upočasnjuje.

Kolesarji so že pred desetletji začeli uporabljati umetne materiale, katerih glavna značilnost sta bili enastičnost in hitro sušenje. V zadnjih letih pa so proizvajalci to še nadgradili s sodobnejšimi materiali, ki omogočajo dobro dihanje in so odporne proti vetru.

Kroji kolesarskih majic so posebni. Poleg tega, da so oprijete, so spredaj nekoliko krajše, na hkrbu pa daljše, kar omogoča, da je v sklonjenem položaju za krmilom hrbet vseskozi pokrit. Na spodnjem delu je poseben elastični trak, ki je tudi gumiran in skrbi, da majica ne leze proti prsim. Sprednji del ima ponavadi zadrgo. Ta lahko sega preko celotnega trebuha lahko pa le do prsi. Na prvo različico prisegajo v glavnem cestni kolesarji, ki si jo na zahtevnih vzponih, še posebej če kolesarijo v vročih poletnih dnevih, povsem odpnejo. V obeh primerih pa zadrga omogoča, da si majico pri spustih zapnemo vse do vratu in se na ta način zaščitimo pred vetrom. Posebna lastnost kolesarskih majic je tudi hrbtni žep, v katerega lahko spravimo rezervno zračnico, energetsko ploščico, vetrovko in še kakšno drugo uporabno malenkost. 

KOLESARSKA VETROVKA

Kolesarska vetrovka je zelo uporaben kos kolesarske garderobe. Večina kolesarjev jo ima vedno s sabo, saj jih lahko reši, če jih ujame dež ali če se vreme nenadoma poslabša, za kar obstaja večja verjetnost, če se odpravljate na daljšo turo in bo pot do doma dolga.

Kolesarska vetrovka je precej oprijeta. Na hrbtu je podobno kot majica nekoliko daljša, spredaj pa krajša. Opremljena je s hrbtnim žepom in varnostnimi odsevniki, ki v mraku in temi pomagajo, da je kolesar na cesti opazen. Vetrovke so izdelane iz sodobnih materialov, ki so odporni na vodo in veter. Obstaja več različnih debelin. Tanjše so primerne so toplejše dni, nekoliko debelejše, ki so izdelane celo iz goreteksa, pa so ustvarjene za hladnejše razmere, ki lahko tudi spomladi in jeseni marsikdaj presenetijo. 

KOLESARSKI DODATKI

Najbolj zagrizeni kolesarji pedala navijajo tudi v hladnejših vremenskih razmerah. Takrat se lahko grejejo z različnimi uporabnimi dodatki. Ušesa si lahko zaščitijo s posebnimi trakovi. Zelo uporabni pa so tudi posebni narokavčniki, ki grejejo roke. Obstaja tudi podobna nožna različica. Morda velja omeniti tudi dolge pajkice, ki so lahko izjemno koristne in neoprenske galoše, ki jih v hladnih dneh nataknemo preko čevljev. 

KOLESARSKI ČEVLJI

Večina gorskih kolesarjev in tudi kolesarskih popotnikov prisega na obutev, ki omogoča tudi udobno hojo po gozdnih in gorskih poteh. To pomeni, da gre za nekakšen hibrid med pohodniškimi in kolesarskimi čevlji. Od pohodniških čevljev so si sposodili udobje in grob profil podplata, od kolesarskih pa razmeroma trdo zasnovo, ki omogoča dober prenos sil z nog na pedale.