The World‘s Number 1 in Sports Retailing.

Izberi pohodne čevlje glede na teren

Hoja je najbolj blagodejna in najbolj razširjena človeška dejavnost. Zelo pomembno vlogo pri tem ima obutev.Obutev za sprehod in lažji pohod
 

Za tovrstno aktivnost so primerni nizki pohodniški čevlji, v nekaterih primerih tudi čevlji za tek po brezpotjih. Najpomembnejši del pohodniško-sprehajalnih čevljev je podplat. Priporočljivi so podplati srednje mehkobe, ki zagotavljajo dovolj udobja, ter modeli, ki so opremljeni s posebnimi sistemi blaženja.Profil podplata mora biti dovolj grob, da dobro zagrabi tudi na mehkejšem terenu.Spodnja plast podplata naj bo izdelana iz kakovostne gume, ki omogoča dober oprijem tudi na mokrem in vlažnem terenu.
Večina proizvajalcev za izdelavo zgornjega zunanjega dela pohodniških čevljev uporablja trpežne tehnične materiale, ki kljubujejo tudi srečanjem s koreninami in skalami.Nekateri modeli so opremljeni s posebnimi vezalkami, ki omogočajo enakomerno zategovanje, predvsem pa jih ni potrebno zavezovati.


Obutev za srednjegorje

Hoja po sredogorju zahteva že nekoliko bolj kompaktno obutev. Primerni so čevlji srednje višine, ki segajo čez gleženj. Ta višina daje solidno oporo, ki je predvsem pri sestopih po nekoliko zahtevnejših terenih še kako dobrodošla.
Priporočljivo je, da so čevlji izdelanih iz nepremočljivih materialov, po možnosti celo iz goreteksa ali podobnega materiala, ki nogo vseskozi ohranja na suhem. Zgornji material mora biti trpežen, ponavadi gre za sodobne tehnične materiale ali za kombinacijo z usnjem.
Podplat ne sme biti premehek, saj je teren v sredogorju pogosto precej grob. Profil podplata mora biti dovolj robusten. Nekateri modeli so opremljeni s posebnimi sistemi blaženja, ki so še posebej uporabni pri sestopih. Guma na podplatu mora omogočati dober oprijem tudi v mokrem, hkrati pa mora biti dovolj trpežna, da je ne ranijo udarci v skale in ostro kamenje.
Nekateri modeli so opremljeni s posebnim sistemom vezalk, ki omogočajo enakomerno zategovanje, poleg tega pa jih ni treba zavezovati.
 


Obutev za visokogorje


Ko gremo nad dva tisoč metrov visoko, se moramo seveda primerno obuti.

Za  viskogorje so primerni bolj trpežni planinski čevlji, ki morajo biti obvezno visoki, izdelani iz trdnega in trpežnega materiala.
Podplat mora biti izdelan iz nekoliko trše gume, ki v vseh vremenskih pogojih nudi dober oprijem, hkrati pa je odporen na ostre skale in kamenje.
Za izlete v visokogorje so, ne glede na letni čas, v katerem zahajate tja gor, priporočljivi čevlji iz nepremočljivih materialov. Če v hribe hodite v zimskih mesecih, so priporočljivi modeli, na katere je možno natakniti dereze.