The World‘s Number 1 in Sports Retailing.

VODIČ
PO IZBIRI TEKAŠKIH COPAT

Kaj je potrebno upoštevati pri izbiri tekaških copat?

 

STOPNJE PRONACIJE 

 

  • Nevtralni tekači so ljudje, ki nimajo posebnih izrazitih problemov z nogami, njihovi stopalni loki niso mehansko problematični (Slika 1)
  • Pronacija: Pri takih ljudeh opažamo, da pri teku pride do zvračanja gležnjev navznoter. Nekaterim  malo več nekaterim malo manj. Ljudje, ki imajo plosko stopalo je njihovo zvračanje gležnjev bolj izrazito (Slika 2)
  • Supinacija: Pri teh ljudeh opažamo, da se gležnji zvračajo navzven. To se dogaja po navadi ljudem z visokim stopalnim lokom (Slika 3)  

 

Smernice, da ugotovite kakšen tip stopala imate, so tudi stari tekaški copati. Če so copati pošvedrani bolj na notranji strani, je velika verjetnost, da imate pronacijo oziroma prekomerno pronacijo. Če je copat pošvedran po zunanji strani, gre najverjetneje za višji stopalni lok oziroma supinacijo. Če copat nima vidnih deformaciji gre v večini primerov za nevtralno stopalo.

PRAVILNA IZBIRA OBUTVE GLEDE NA TEREN

 

Modeli copat so prilagojeni različnim tekaškim terenom, saj se obremenitev stopala na atletskem stadionu oz. trdi podlagi močno razlikuje od obremenitve pri teku v naravi.

Poznamo TERENSKE ali TRAIL copate, ki so bolj stabilni, bolj robustni in so primerni za tek po neravnem terenu.

Tereni: naravne gozdne poti in brezpotja.

BLAŽENI COPATI so primerni za težje tekače, tekače ki želijo maksimalno udobje.

Tereni: trši tereni kot je asfalt,…

TEKMOVALNI COPATE  ziroma bolj odzivni in lahki copati, ki so primerni za lažje tekače, ki tečejo hitro in bolj odzivno.

Tereni: stadion, asfalt..

Poznamo tudi MINIMALISTIČNE COPATE oz. COPATE ZA NARAVNI TEK. Ti copati vam omogočajo najboljši približek bosonogemu teku.

PRAVILNA IZBIRA COPAT GLEDE NA DOLŽINO STOPALA

Dolžino stopala najlažje izmerite kar na belem listu, velikosti A4, na katerem orišete levo in desno stopalo in izmerite dolžino stopala od pete do konca najdaljšega prsta. Ko dobimo dolžino je potrebno vzeti v ozir, da je lahko pri teku in dolgotrajni hoji dolžina stopala še rahlo večja kot je izmerjena. Ravno tako je potrebno določeno pozornost nameniti razliki v dolžini levega in desnega stopala. V večini primerov gre za manjša odstopanja,  lahko pa so razlike očitne, zato je pomembno, da vedno izmerimo obe stopali! Namreč lahko se zgodi, da izmerite samo eno stopalo in na podlagi te dolžine sklepate, da sta obe stopali enake dolžine.

Velikosti copat so v veliki večini manjše od klasičnih čevljev. Večina modelov tekaške obutve ima oznako v centimetrih, tako lažje določimo ustrezno številko. Priporočljivo je, da izberete vsaj 5-10 milimetrov daljše copate od vašega stopala ali kot pravijo, za en prst. Bolje centimeter prevelik copat kot milimeter premajhen. Lahko si pomagate tudi s trenutno obutvijo, in sicer tako da preverite obstoječo velikost. 

 

PRAVILNA IZBIRA COPAT GLEDE NA ŠIRINO STOPALA

Večina modelov iz naše ponudbe je primernih za srednjo širino stopala. Obstajajo pa tudi širši in ožji modeli. Če uporabljamo preozke tekaške copate, se lahko pojavijo mravljinci v stopalu ali pekoč in kasneje celo umrtvičen prednji del. Če so copati preširoki, pa vam bo noga poplesavala levo desno.

 

PRAVILNA IZBIRA COPAT GLEDE NA TEŽO TEKAČA

Pri tekaških copatih je pomembna teža tekača. Težjim tekačem priporočamo bolj blažene in stabilne copate. Lažji tekači si lahko privoščijo manj blažene, lažje in bolj odzivne copate. Vsekakor pa je potrebno odločitev kombinirati z ugotovitvami pri meritvah pronacije.

 

ZAKAJ JE POMEMBNA TEHNOLOGIJA COPAT?

Dokler imamo še veliko energije, vpliva tehnoloških komponent v copatu, morda ne bomo znali ceniti ali čutiti, ko se pa utrudimo, se začnejo loki gležnja še bolj posedati in noge postajajo vse bolj nestabilne. Takrat do izraza pridejo različne tehnologije, ki vam pomagajo v čim bolj pravilen korak in so nekakšna preventiva pred poškodbami.

 

USTREZNE TEKAŠKE NOGAVICE

Dobro prilegajoče se tekaške nogavice imajo odločilni pomen pri prileganju in občutku tekaškega čevlja. Za tiste, ki imajo problem s pritiski opetnikov ali šivov znotraj copat, predlagamo rahlo bolj obložene nogavice.

 

 

 

Za konec še nekaj nasvetov tekaškega trenerja Intersprot, Urbana Praprotnika ...