The World‘s Number 1 in Sports Retailing.

Tenis, šport vseh generacij

Tenis je šport za vse življenje. Igrajo ga tako petletni otroci kot osemdesetletni seniorji.

Začetniki
Za začetek ukvarjanja s tem izjemno priljubljenim in razširjenim športom v resnici ni nikoli prepozno. Začetek ni najbolj enostaven, a z vztrajnostjo se daleč pride.

Kako izbrati opremo za začetnika?
Zelo pomemben je izbor prave opreme. Lopar je v teniškem primeru nekakšen podaljšek roke. Začetniki morajo izbrati čimlažje loparje, ki so izdelani iz ne preveč trdih materialov, hkrati pa so opremljeni z učinkovitimi protivibracijskimi sistemi, ki preprečujejo prenos tresljajev z loparja na roko.
Priporočljiva je tudi nekoliko večja velikost glave, ki omogoča večje polje optimalnega udarca. Za začetnike, katerih zamahi so krajši in posledično šibkejši, so primerni loparji nekoliko širših profilov, ki zagotavljajo nekaj dodatne moči.
 

Rekreativni igralci

Tenis je eden izmed tistih športov, pri katerih je napredek premosorazmeren s številom ponovitev. Se pravi - več ur ko boste na igrišču, boljše bodo vaša igra, rutina, tehnika in taktika. 

Kako izbrati lopar za rekreativca?
Rekreativci, ki se že nekaj let ukvarjajo s tenisom, znajo že dokaj dobro nadzorovati moč udarca.
Potrebujejo loparje z nekoliko boljšo kontrolo. Takšni loparji niso več široko profilirani, so nekoliko težji in imajo srednje velike glave. Izkazalo se je, da je optimalna velikost glave "mid plus", kakor pravimo v teniškem žargonu. Takšni loparji so vir teniške samozavesti, predvsem pa omogočajo dodaten napredek.
V vsakem primeru pa velja upoštevati nasvet, naj rekreativci ne posegajo po tekmovalnih modelih, ki so prezahtevni tako za njihov nivo znanja kot tudi za njihove roke. Z uporabo preveč zahtevnih loparjev se možnost poškodb močno poveča.


 

Zahtevni igralci

Številni teniški igralci se tako močno zaljubijo v igro z loparjem in žogico, da enostavno ne morejo živeti brez tistega fantastičnega občutka, ko vzdolž glavne črte zabiješ backhand paralelo. Med številnimi rekreativci je kar nekaj odličnih mojstrov, ki igrajo po trikrat ali celo večkrat na teden. Napredek v teniški igri se odraža predvsem v dolžini zamaha.

Kako izbrati lopar za zahtevnejšega igralca?
Dobri rekreativci že igrajo s skoraj polnimi zamahi, kar pomeni, da s svojo roko ustvarijo dovolj moči in ne potrebujejo dodatne pomoči loparja. Potrebujejo pa kontrolo, ki zagotavlja natančnost udarcev. Vse te lastnosti omogočajo loparji, ki praviloma izvirajo iz tekmovalnega sveta, vendar so prilagojeni rekreativcem.
To pomeni, da imajo ravno pravšnje razmerje med močjo in kontrolo, profil je enoten, vendar ne povsem tanek, velikost glave pa tista najbolj razširjena "mid plus".

 

Nasvet Intersport
Ne glede na to, iz katere kategorije si boste izbrali vaš novi lopar, mora biti le ta ustrezne velikosti ročaja. Da je ročaj prave velikosti ugotovite s preprostim trikom. Lopar normalno primite v roko. Ko objamete ročaj, mora biti med palcem in ostalimi štirimi prsti za en prst prostora. Če boste uporabili dodaten protiznojni grip, mora biti prostora še malenkost več.